Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterzuiveringen

Dankzij jarenlange ervaring beschikt Vandotec NV over de knowhow en een team dat u kan begeleiden in alle facetten van uw waterzuivering, inclusief alle graafwerken en installatiewerken.

 

Regelgeving afvalwaterzuivering in Vlaanderen 

Wie kan aansluiten op het openbare rioleringsnetwerk is verplicht dit effectief te doen. Met andere woorden: ligt er een riolering in uw straat, dan bent u in elk geval verplicht om erop aan te sluiten. Zo kunt u afvalwater door het rioolstelsel afgevoerd worden naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), een installatie die het afvalwater van minstens 500 IE zuivert.

In Vlaanderen is het echter financieel en praktisch niet haalbaar om alle woningen aan te sluiten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie, zeker in landelijk gebied. Voor 20% van de Vlamingen dient de zuivering van het afvalwater dan ook te gebeuren via een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI) of Individuele Behandelingsinstallatie van Afvalwater (IBA). KWZI’s zuiveren het afvalwater van 20 tot 500 IE en worden door de gemeente aangelegd, voor de installatie van een IBA - goed voor de zuivering van 1 tot 20 IE - bent u zelf verantwoordelijk.

Wanneer is een IBA verplicht?

Is uw woning gelegen in een zone waar geen riolering ligt en bestaan er geen concrete plannen tot aanleg, dan wordt van u verwacht dat u zelf instaat voor de zuivering van het afvalwater. Voor bestaande woningen (gebouwd voor 1 augustus 1995) volstaat, wettelijk gezien, minimale zuivering via een septische put, hoewel uitgebreide zuivering door middel van een IBA ecologisch gezien veel beter is.

Wat hoort er thuis in een IBA?

Een IBA wordt gebruikt voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater, dit is het water dat voortkomt uit normale huishoudelijke activiteiten. Afvalwater dat afkomstig is van toiletten wordt omschreven als ‘zwart water’.
‘Grijs water’ bevat alle overige afvalwater: water van bad of douche, water van vaatwas en wasmachine. Regenwater hoort zeker niet thuis in een IBA omdat het de werking van de zuivering verstoort. Daarom is het van cruciaal belang dat u met behulp van een gescheiden rioolstelsel het regenwater afkoppelt.
Opgelet, voor de goede werking van je IBA is het absoluut verboden toxische producten als verf, verdunners, chemicaliën, medicatie, … in je gootsteen of toilet te gieten.

 

Hoe werkt een IBA?  

Het zuiveringsproces gebeurt in drie stappen: voorbehandeling, biologische zuivering en nabehandeling. 

Voorbehandeling 

In de eerste fase bezinken de vaste deeltjes in het afvalwater en wordt het water gebufferd. Dit laatste is belangrijk om een te grote plotse belasting van de IBA - bijvoorbeeld ’s morgens - te voorkomen.

Biologische zuivering

Tijdens dit proces worden biologische vuilvracht en nutriënten afgebroken. Hiertoe bestaan verschillende systemen: een compactsysteem, een plantensysteem of een combinatie van beide.

In een compactsysteem bevinden zich micro-organismen - concreet: bacteriën - die met behulp van zuurstof de afvalstoffen in het afvalwater afbreken. Voorbeelden van compactsystemen zijn oxidatiebedden en actief-slibsystemen 

Nabehandeling 

Tijdens de nabehandeling worden de vaste deeltjes verder verwijderd, via nabezinking of filtering. Het effluent - dit is het gezuiverde water - dient aan specifieke zuiveringsnormen te voldoen voor je het infiltreert of afleidt naar bijvoorbeeld een gracht.

 

Een IBA in de praktijk

Een IBA installeert u niet in een handomdraai. Alleen al de keuze welke IBA voor u het meest geschikt is - rekening houdend met de samenstelling van uw gezin, beschikbare ruimte, gebruiksfrequentie,… - vraagt rijp beraad en professioneel advies. U kunt hiervoor de Milieudienst van uw gemeente aanspreken.

Kortingen en subsidies

Indien u uw huishoudelijk afvalwater zuivert door middel van een IBA, kut korting krijgen op uw waterfactuur: de zogenaamde korting voor zelfzuiveraars. Bovendien geven heel wat gemeenten en steden subsidie aan wie een IBA wenst te installeren. De lokale diensten in uw gemeente of stad kunnen u hier ongetwijfeld meer over vertellen.

Over Group Vandotec

Vandotec is sedert 1978 actief en staat voor kwaliteit, flexibiliteit en klantgerichtheid.

De onderneming is actief in 6 sectoren: tankstation installaties, Eco fuels, carwashes, infrastructuurwerken, cleaning systems en waterprojecten.

News

 • 04 Mar

  Vandotec voortaan exclusieve verdeler van Ceccato-carwashinstallaties in België en Luxemburg

  Lees meer

 • 11 Oct

  Wij zoeken talent

  Lees meer

 • 01 Dec

  Installatie technieker

  Lees meer

Meer nieuws